Mončiči – Obľúbená hračka pre všetkých

1
2102

 Bábiková hračka mončiči je jednou z najznámejších japonských hračiek na svete, ktorá si získala svoje celosvetové publikum ešte koncom minulého storočia. Prakticky dodnes sa darí tomuto japonskému fenoménu žať vysokú popularitu.  

Za sadou hračiek mončiči (orig. Monchichi) stojí známa japonská spoločnosť Sekiguchi. Tá na trh uviedla prvé modely hračky mončiči ešte začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia. Na globálny trh následne presiakla veľmi rýchlo po počiatočnom uvedení na domácom, japonskom trhu.

História bábik mončiči je spätá s kinematografiou

Túto populárnu postavičku evokujúcu opicu následne ešte viac spopularizovala japonská animovaná kinematografia. Námet súvisiaci s postavičkou mončiči sa uchytil natoľko, že prakticky až do roku 2005 po celom svete vychádzalo množstvo seriálov a filmov, ktoré stvárňovali postavičku mončiči v animovanej podobe.  

Japonská filmová scéna ale nebola jediná, ktorá sa rodiny Mončiči bábik uchopila. Po prvotných japonských anime seriáloch sa štafety chopili aj umelci v Spojených štátoch amerických. V roku 1983 mal práve v USA premiéru americký kreslený film s touto tématikou.

Čím je bábika mončiči príznačná?

Bábiky z rodiny Sekiguchi Monchichi spoznáte podľa ich príznačného, roztomilého výrazu. Každá z týchto postavičiek má telo opice s črtami ľudského dieťaťa. Často ich spoznáte aj podľa cmúľacích palcov na ich rukách.

Mončiči bábiky sú súčasťou celej kolekcie, ktorá sa neustále vyvíja a trh je zaplavenými najrôznejšími variantmi. Čo sa týka ostatných aspektov týchto zberateľských hračiek, jedná sa prakticky o tradičnú bábiku – plyšové a mäkké telo, plastová hlava s labkami. Odlišovať sa jednotlivé postavičky môžu aj na základe pohlavia. Bábiky mončiči sa predávajú ako vo svojej chlapčenskej, tak aj dievčenskej podobe. 

Okrem rôznych modelov mončiči bábik s ohľadom na ich pohlavie, sú dostupné najrôznejšie kolekcie s odlišným oblečením a účesmi.

Silný zberateľský sentiment 

Už od svojho uvedenia na trh koncom minulého storočia, si celá rodina bábik mončiči vybudovala silné renomé aj pre zberateľov. Za spomenutie stojí napríklad úplne prvý model mončiči bábiky z roku 1974. Tá má v súčasnosti pre mnohých zberateľov veľmi vysokú hodnotu. Bez problémov tak dnes na internete môžete naraziť na digitálne aukcie práve týchto starých kúskov v zachovanej podobe. Mnohí zberatelia sú ochotní za tieto pôvodné bábiky zaplatiť stovky až tisíce dolárov.

Jednou z najvýznamnejších poznávacích čŕt u mončiči bábik z roku 1974 sú modré oči. Tie už v súčasnosti nezostali zachované a modernejšie kúsky disponujú tmavšími farebnými odtieňmi očí. Taktiež platí, že pôvodné kolekcie z konca minulého storočia mali len tmavú hnedú srsť bez lesku.

Pozor na falzifikáty

Rapídny nárast popularity tejto značky a existencia silnej zberateľskej komunity bohužiaľ inšpirovala aj rôznych podvodníkov, ktorí za premrštené ceny ponúkali repliky mončiči bábik. Našťastie, ako v prípade falzifikátov u takmer každého kvalitného produktu, aj tu je možné falošné napodobeniny veľmi rýchlo odhaliť. 

Originálne mončiči bábiky od Sekiguchi sú vyrobené na dotyk z kvalitného a zároveň jemného plastu. Nekvalitný falzifikát je možné odhaliť prostredníctvom nedokonalého lícovania jednotlivých častí hračky. Ako príklad môžeme uviesť napríklad palec na cmúľanie, ktorý u replík nesedí tak tesne ako by mal. 

Rozdiel je tiež možné postrehnúť u príliš tvrdého tela bábik práve u falzifikátov. Vyhnúť sa nekvalitným falzifikátom je najjednoduchšie tak, že si mončiči bábiku kúpite od overeného predajcu.

Pozri aj: Darček pre bábätko? Inšpiruj sa a podaruj úsmev nielen na Vianoce

1 COMMENT

  1. Dobrý deň.
    Našla som Váš článok o mončičákoch. Neviete náhodou, kde by som kúpila mončičáka pre moju dcéru Mončiku, k jej 30ke.
    Rada by som jej urobila radosť.

    Ďakujem.

    Iveta Tothová

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here